Glasbena terapija

INDIVIDUALNA GLASBENA TERAPIJA

Individualna glasbena terapija  je oblika pogovorno-terapevtskega svetovanja, katerem je glavni povezovalni medij glasba. 

Aktivno ukvarjanje, poslušanje in premišljevanje o glasbi veliko pripomore k sproščanju in zdravljenju tako telesa kot duha. Glasba nas spodbuja, da ozavestimo in podoživimo svoj notranji svet, kar pripomore k boljšemu razumevanju in sprejemanju sebe in reševanju težav zaradi katerih smo v stiski.

Sproščanje in rešitev svojih težav skozi glasbeni kanal začnemo in zaključimo s sprostitvenimi dihalnimi in vokalnimi vajami kombiniranimi z lahkotnimi gibalnimi vajami za sproščanje. Vmesni čas pojemo, poslušamo glasbo in se pogovarjamo o lastnem doživljanju slišanega, ter spregovorimo o tesnobah in težavah zaradi katerih ste prišli.

Naročanje je obvezno, en teden pred prihodom.


SKUPINSKA GLASBENA TERAPIJA

Skupinksa glasbena terapija poteka v skupinah do 10 oseb. Za skupinsko glasbeno terapijo termine najdete na na naši spletni strani v rubriki novosti.


DRUŽINSKA GLASBENA TERAPIJA

Družinsak glasbena terapija je program za povezovanje družinskih članov, kot oblika družinske terapije. V 60-min terminu sodeluje cela družina, igramo na inštrumente (odvisno od predznanja), prepevamo, zabavamo se, poslušamo glasbo, in se sproščeno pogovarjamo o medgeneracijskih in družinskih težavah. Druženja so odlična priložnost, da se družine povežejo na sproščen način, ker glasba absorbira napetost, ki je pristona pri podobnih srečanjih. Skozi naša druženja se marsikateri otrok bolj odpre in poveže s starši in tudi pomembni pogovori lažje stečejo.  Dandanes je zelo malo skupnih aktivnosti za starše in otroke, zato so takšni programi še posebno dragoceni. 


OTROCI IN OSEBE S POSEBNIMI POTTREBAMI

Otroke in osebe s posebnimi potrebami vključujemo v vse programe naše glasbene šole.

Za otroke in osebe s posebnimi potrebami je učenje glasbe izjemno pomembno, tako psihično kot fizično. Dokazano je da glasba blagodejno deluje na možgane. Pri avtistih se z glasbenim ustvarjanjem izboljšuje njihova komunikacijia z zunanjim svetom, poleg tega pa njihovo potrebo za motorično aktivnostjo usmerimo na nekaj, kaj jim resnično prinese veliko dobrega v žilvljenju. Pri disleksikih se z glasbenim ukvarjanjem izboljšuje koncentracija in sinhronizacija gibov. Pri blažjih cerebralnih težavah z urjenjem fine motorike in posluha glasbena izobrazba pomaga v izboljšanju stanja in prevladovanju lažjih motoričnih izzivov tudi v vsakdanjem življenju. 

Glasba je nekaj kar nas zelo pomirja, ter motivira in angažira k predanosti. In je še izjemno popularna. Otroci z vedenjskimi težavami so ponavadi zelo emotivni in v izražanju skozi glasbo najdejo tisti ventil, tisto pomoč,
ki jo ne morejo pridobiti drugje. 

Delu z otroci in osebami s posebnimi potrebami posvečamo posebno pozornost v naši šoli.