Glasbena šola za odrasle

glasbena šola za odrasle

Glasbena šola za odrasle Studio Brezovar

Pred 15-timi leti glasbena šola za odrasle sploh ne bi imela učencev. Dandanes učenje glasbe ni več le privilegij otroške dobi. Vedno več odraslih, tudi starejših od 55 let, se odloča za učenje novega inštrumenta ali obnovo znanja in veščin, ki so jih pridobili v mlajših dneh. Konec koncev, večina otrok se uči glasbe, ker jih starši v to silijo. Odrasli se učimo, ker si tega močno želimo in zato veliko hitreje tudi napredujemo. Učenje glasbe upočasnjuje proces starenja predvsem naših možganov in tudi telesa, kar je še en razlog, zakaj bi se odločili za učenje glasbe v odrasli dobi.


Pozitivni intelektualni učinki učenja glasbe v odrasli dobi

Učenje glasbe je proces v katerem premagujemo sami sebe. S tem izboljšujemo samozavest, ki jo prenesemo tudi na druga področja življenja in delovanja. Kritike ne jemljemo več tako resno, da bi bili užaljeni, ampak se sprostimo in vemo, da nismo rojeni perfektni, lahko pa postanemo odlični v tem kar delamo, če se le potrudimo. Z razvijanjem tankočutnosti glasbenega posluha hkrati izboljšujemo veščino poslušanja v domačem in poslovnem okolju.

Igranje inštrumenta je ena izmed maloštevilnih dejavnostih, ki vključuje uporabo obe možganski hemisferi, kar močno vpliva na veščino večopravilnosti oz. tim multitaskinga. Prav tako raziskave kažejo, da učenje klavirja že po šestih mesecih izboljšuje kratkoročno memorijo in bralno razumevanje ter hitrejšo obdelavo besedišča pri odraslih osebah. Ukvarjanje z glasbo tudi boljša zbranost in fokus, upočasnjuje starenje možganov in motoričnih veščin in hkrati preprečuje pojav demence in sorodnih bolezni.

Dokazano je tudi da tako igra klavirja kot petje zmanjšujeta stres, depresijo in anksiozno motnjo bolj kot katera koli druga dejavnost, tudi glasbena.


Pozitivni telesni učinki učenja glasbe v odrasli dobi

Petje izboljšuje telesno držo, kar je zelo pomembno, posebej če cele dane sedimo v pisarni. Vaje dihanja nam povečujejo raven kisika v telesu, s tem pa tudi celo telo funkcionira boljše. Znanstveniki enačijo pozitivne učinke, ki jih fizično prinaša petje in vaja glasbenega inštrumenta, s tistimi, ki jih pridobimo z redno vadbo celega telesa.

Raziskave z Univerziteta v Majamiju prav tako dokazujejo, da pri odraslih osebah učenje klavirja povišuje izločanje hormona HgH, ki kot eliksir mladosti vzdržuje nivo mišične mase in energije ter pri starješih posameznikih zmanjšuje bolečine v sklepih, vključno z osteoporozo. Petje po drugi strani znižuje krvni tlak ter raven kortizola (hormona stresa), hkrati pa povečuje nivo oksitocina, hormona ljubezni in sreče.


Nenazadnje, skozi glasbena izročila različnih narodov, spoznavamo različne kutrure in širimo obzorja in s tem svoje življenje obogatimo z nešteto novih izkušenj.


Pridite v našo glasbeno šolo za odrasle in si privoščite glasbeni užitek ter na poseben način pozitivno vplivajte na svoje zdravje skozi učenje klavirja ali petja.