Studio Brezovar, Glasbena šola s posluhom 041359936, info@studiobrezovar.si

Glasbena šola za odrasle

glasbena šola za odrasle

Glasbena šola za odrasle Studio Brezovar

Pred 15-timi leti glasbena šola za odrasle sploh ne bi imela učencev. Dandanes učenje glasbe ni več le privilegij otroške dobi. Vedno več odraslih, tudi starejših od 60 let, se odloča za učenje novega inštrumenta ali obnovo veščin, ki so jih pridobili v mlajših letih. Otroci se pogosto učijo glasbe, ker jih starši v to silijo, odrasli pa, ker si tega močno želijo. Učenje glasbe upočasnjuje proces staranja možganov in telesa, kar je še en razlog za učenje glasbe v odrasli dobi.


Kaj vam ponujamo

Na oddelku glasbene šola za odrasle vam ponujamo:

  • možnosti, ki jih ponujamo na drugih programih naše glasbene šole
  • kombinirani program petja, solfeggia in klavirja
  • precej svobode pri izbiri programa – klasičen/žanrovski
  • fleksibilne termine po dogovoru

Pozitivni intelektualni učinki učenja glasbe v odrasli dobi

Učenje glasbe je proces v katerem premagujemo sami sebe. S tem izboljšujemo samozavest, ki jo prenesemo tudi na druga področja življenja in delovanja. Kritike ne jemljemo več tako resno, da bi bili užaljeni. Zavedamo se, da nismo rojeni perfektni, lahko pa postanemo odlični v tem kar delamo, če se le potrudimo. Z razvijanjem tankočutnosti glasbenega posluha hkrati izboljšujemo veščino poslušanja v domačem in poslovnem okolju.

Igranje inštrumenta je ena izmed maloštevilnih dejavnostih, ki vključuje uporabo obeh možganskih hemisfer, kar močno vpliva na veščino večopravilnosti. Prav tako raziskave kažejo, da učenje klavirja že po šestih mesecih izboljšuje kratkoročen spomin in bralno razumevanje ter hitrejšo obdelavo besedišča pri odraslih osebah. Ukvarjanje z glasbo tudi izboljša zbranost in fokus, upočasnjuje staranje možganov in motoričnih veščin in hkrati preprečuje pojav demence in sorodnih bolezni.

Dokazano je tudi da tako igra klavirja kot petje zmanjšujeta stres, depresijo in anksiozno motnjo bolj kot katera koli druga dejavnost, tudi glasbena.


 

Pozitivni telesni učinki učenja glasbe v odrasli dobi

Petje izboljšuje telesno držo, kar je zelo pomembno, posebej če cele dane sedimo v pisarni. Vaje dihanja nam zvišujejo raven kisika v telesu, s tem pa tudi celo telo funkcionira boljše. Znanstveniki enačijo pozitivne učinke, ki jih fizično prinaša petje in vaja glasbenega inštrumenta, s tistimi, ki jih pridobimo z redno telovadbo.

Raziskave z Univerziteta v Majamiju dokazujejo, da v odrasli dobi učenje klavirja povišuje izločanje hormona HgH, ki kot eliksir mladosti vzdržuje nivo mišične mase in energije ter pri starejših posameznikih zmanjšuje bolečine v sklepih, vključno z osteoporozo. Petje pa znižuje krvni tlak ter raven kortizola (hormona stresa), hkrati pa povečuje nivo oksitocina, hormona ljubezni in sreče.


 

Nenazadnje, skozi glasbena izročila različnih narodov, spoznavamo različne kulture in širimo obzorja ter s tem svoje življenje bogatimo z nešteto novih izkušenj.


 

Pridite v našo glasbeno šolo za odrasle in si privoščite prav posebni užitek glasbenega ustvarjanja.